domingo, 13 de diciembre de 2009

Interculturalitat a les antípodes...

El material que he seleccionat és una webquest realitzada a Austràlia i esta destinat a joves australians dins d'un context preferiblement formal.

Igual que els videojocs que vam treballar a l'inici d'aquesta assignatura, també estan escrits en llengua anglesa i també permeten d'aquesta manera treballar aquesta llengua transversalment. Personalment considero que el aprenentatge d'una llengua estrangera és sempre interessant per al desenvolupament d'actituds positives en relació a la construcció d'una societat intercultural. La comunicació entre persones de diferents procedències culturals és sempre la millor manera de derrocar estereotips i concepcions errònies sobre les diferents identitats i per a això és excel·lent el coneixement d'una llengua estrangera que faciliti la comunicació.

D'altra banda una llengua estructura la realitat d'una manera donada i el coneixement d'aquesta llengua ens introduïx en la realitat de la comunitat cultural que la va construir i que la utilitza.

El material és altament recomanable des del meu punt de vista. Els objectius en quant a la transformació de la societat en una societat intercultural no estan limitats a informar sobre les diferències culturals o a la resolució de conflictes encara que proporcionen molta informació i proporcionen recursos per a la resolució d'aquest tipus de conflictes. Es tracta de reflexionar i tractar de transformar les concepcions dels educands mitjançant el diàleg, l'intercanvi de opinions, la investigació i també la reflexion personal. El sistema avaluador és també molt concret i eficaç i tracta d'avaluar totes les activitats que es realitzen. En general és un treball pedagògic d'alta qualitat.

Però evidentment tot material és susceptible de ser millorat. El material gira al voltant de la presentació de rols culturals que els estudiants han d'assumir i informar-se sobre ells. Aquests rols presenten als tipus culturals majoritaris que configuren la societat australiana amb unes característiques molt bé definides a partir del seu origen. Per exemple, l'immigrant procedent del mig-orient a perdut a la seva família en un conflicte armat i ha arribat a Austràlia per a refer la seva vida. L'immigrant europeu és grec o italià ja que aquestes són les procedències majoritàries dels immigrants europeus?etc. No hi ha dubte que treballar sobre aquest tipus d'estereotips és molt perillós ja que associen automàticament un origen amb una història, amb una classe econòmica o amb una condicion determinada. El fet que una majoria dels integrants tinguin aquestes condicions no implica que sigui necessari i en el fons no deixa de propiciar la associació immediata d'un grup cultural o racial amb un estereotipo o història determinada. Aquesta associació no deixa de ser un estereotip i per tant no ajuda a la construcció d'una societat intercultural.



1 comentario:

  1. Aquesta es la webquest!
    http://www.webquestdirect.com.au/webquest.asp?id=871

    ResponderEliminar